Pay it Forward

Notera ny text längst ner.

För ungefär 9 månader sen så startade jag två grupper på Facebook. En grupp där alla bakintresserade kunde ställa frågor, utbyta tips etc och en grupp där man kunde lägga upp bilder på sina bakverk för att ge inspiration till andra. Tanken med grupperna vara att sprida glädje, kunskap och inspiration och var till för alla som ville vara med. Tyvärr så har dessa grupper inte riktigt fungerat så som jag hoppats. På både dessa två grupper (och andra liknande grupper med för den delen) så har tyvärr många blivit utsatta för påhopp, mobbning och även kränkning. Det gör mig oerhört ont i hjärtat. Även jag har fått se mitt namn dras i smutsen ett par gånger och det är väldigt sårande. Är aldrig roligt att få elaka kommentarer och påhopp. Visst, alla har självklart rätt till sin egen åsikt men måste man verkligen vara elak mot någon annan bara för att man har en annan åsikt? Eller måste man lämna elaka kommentarer på bloggar man besöker för att man inte gillar hur denne skriver eller deras bakverk? Det är väl en sak att lämna konstruktiv kritik till någon men elaka kommentarer – NEJ TACK! Det har diskuterat smycket om näthatet från män till kvinnor, men vad om näthatet från kvinnor till kvinnor? Under min tid som bloggerska har jag sett och hört om massor av elaka kommentarer skrivna från kvinnor till andra kvinnor. Nu är jag mest insatt i just bakbloggsvärlden så det är främst den jag kan uttala mig om, men det känns så förbaskat tråkigt.

Under den tiden jag har haft bloggen så har jag fått många elaka kommentarer och jag har flera gånger blivit anmäld till Livsmedelsverket (jag vet för övrigt vad som gäller här i kommunen och är noga med att gör rätt för mig). Jag har även blivit påhoppad och anklagad både för det ena och andra. Med tanke på hur mycket tid jag har lagt ner på bloggen så gör det lika ont varje gång. Sorgligt nog är min situation inte unik utan många andra bloggare får utstå precis samma sak och det gör mig så ont. Att det delvis dessutom skett i grupperna på Facebook gör mig ännu mer ledsen. Jag har därför efter att noga ha tänkt igenom det hela, bestämt mig för att stänga ner grupperna. Något som började så bra har de senaste 6 månaderna tagit mer energi än vad jag har att ge. Därav mitt beslut om att stänga ner dem. 

Sockerrus är något jag är stolt över och tanken är att sprida inspiration och bakglädje till er som besöker den. Jag vill sprida positiv energi och önskan är att kunna sprida den till andra bloggar med förhoppning om ett mer positivt bloggklimat oss bloggar emellan. Jag bestämde mig därför att starta upp en våg av bloggkärlek ♥ Som jag hoppas att ni vill vara med på, oavsett om ni har en bakblogg eller någon annan typ av blogg. Var med på min ”BLOG LOVE – Länka Vidare”-Utmaning helt enkelt!

Blog Love - Pay it forward

Det finns väldigt många fina bloggar och jag har valt ut ett gäng som har en speciell betydelse för mig och som jag skulle vilja uppmärksamma lite extra idag. 

Made by Mary En fantastiskt blogg med massor av vackra bilder på både sött och salt. Att Mary dessutom är otroligt trevlig gör bara bloggen ännu bättre.

Call me CupcakeLinda är en otroligt duktig fotograf och får allt hon gör att se så himla fantastiskt smaskigt ut. Du vill liksom bara hoppa in i bilden och gå loss på bakverken.

Flickan & Kakorna Cecilia tar ljuva bilder och var en av de första bloggarna jag följde. Att den dessutom är vegansk är ett extra plus – hon får nämligen allt att se så gott ut!

Bagerskan Karin har en passion för att baka och ett väldigt stort hjärta. Bagerskan var en av de första bakbloggarna jag kom i kontakt med.

Sweet and Simple Sabina är en kämpe och har utvecklats helt otroligt mycket det senaste året. Både på bak- och fotofronten. Jag tycker att du ska hålla huvudet högt Sabina!

I Mitt KökTack för alla fina kommentarer och goda recept. Saffranstryffeln är helt fantastisk och du likaså!

Louise’s Spis – Tack för alla fina tårtor och smaskiga recept du lägger ut. Sluta aldrig med det du gör.

Tårtspecialisten Detta var den första tårtbloggen jag följde och jag har hämtat mycket inspiration härifrån när jag började göra tårtor själv. Är jättekul att ha följt Malin på hennes resa och sett hennes utveckling.

Kreativa Bakverk Sofia är väldigt trevlig och hjälper gärna andra med tips och frågor. Hennes senaste piratdessertbord är fantastiskt fint – I love it!

Cupcakesfluffan Linda är beundransvärd, hon har under åren publicerat galet många recept och har en mångsidighet som gör mig väldigt imponerad. Hon är dessutom alltid ödmjuk och hjälper gärna andra. 
Vill även passa på att skicka lite kärlek till tre andra kvinnor som jag vill uppmärksamma :-)

Flickorna i köket Ann, vilken kvinna alltså. Verkar ha precis hur mycket energi som helst, hjälper alltid andra och är bara helt fantastiskt. Du är beundransvärd Ann! Tack för att du är du!

Pehrnilla – Tack! Att du inte tröttnat på att vara mitt bollplank är beyond me 😉 Uppskattar dig mer än du anar. 

My Cakes  – Tyvärr är bloggen borttagen men ville nämna den ändå för jag tycker att Carola är fantastiskt duktig! Hoppas på att se hennes tårtor snart igen.

Var med och sprid lite kärlek du med.

Klistra in bilden ovan på bloggen (exempelvis i ett inlägg), länka till 5-10 bloggar och skriv en liten rad om varför du gillar just dom.

Hjälp till att sprida en massa positiv energi! 

Tack! ♥

Nytt 2013-03-13 Hej! Jag hade verkligen inte hjärta att stänga ner grupperna och har tagit alla era fina kommentarer till mig. Har lagt ner så mycket tid på dem och det finns verkligen så himla många fina människor där och det vore inte schysst mot er alla att få betala för att några misskött sig. Dock har jag tagit lite hjälp då jag inte riktigt hinner med. Så vi kör igång en nystart på sidan med lite tydligare förhållningsregler för att undvika de tråkigheter som varit och siktar på att sidan ska bli ännu bättre :-) 

Önskar er alla en härlig och söt dag!
Kram, Lisa

35 thoughts on “Pay it Forward

 1. Men nej nej nej. Jag kollar på dessa sidor på fb säkert 40 ggr om dagen. Alla bilder och kommentarer. Så många frågor som fått svar. Jag förstår dig och har full respekt för dig och ditt beslut. Men det tynger mig att något så fint ska upphöra för att vissa inte kan vakta tungan och visa varandra respekt.

 2. Såå tråkigt, men jag förstår dig. När något stjäl mer energi än vad det ger så orkar man inte till slut.

  Tack snälla för att jag fick vara med bland alla fantastiska bloggar som du nämner.

  Kärlek och kramar!
  Annelie

 3. Åh så kul med fler bakbloggar! Har din blogg som en receptbok när jag ska (försöka) baka något :-) Har precis hittat detta nya intresse nu när min häst gått bort, (mååånga timmar att fylla med annat nu) och visste inte att det gick att göra så fantastiska ätbara saker! Älskar alla tips!
  Det lär ju inte bli mycket sömn ikväll om jag skall läsa alla bloggar :-P!

 4. Nämen nämen, fining! Tusen tack, vad kul och så trevligt med bloggkärlek. Det kan vi inte få för mycket av. Känner igen mig i en del av det du skriver och har sett det drabba andra jag följer, inklusive dig. Nu får det va nog tycker jag. Mer kärlek istället! Love u!

 5. Men fy vad tråkigt att du blivit utsatt för sådant! Jag tycker att du har en väldigt fin och inspirerande blogg. Vi bakintresserade som bloggar ska hjälpa och stötta varandra, inte köra kniven i ryggen på den som står bredvid.

 6. Så himla trist. Tycker det var så bra att kunna ställa bakfrågor till så många kunniga bakare.Men förstår dig, inte kul när det blir dålig stämmning på sidan.
  Jättebra skrivet. Ser i alla fall framemot fler fina recept,bilder och blogginlägg på din blogg

 7. Så fint du skriver om min blogg, tack, älskar dina underbara och vackra skapelser du lägger upp, alltid något nytt kul recept. Så himla tråkigt att du lägger ner sidorna, men förstår dig, att folk bara orkar lägga ner så mycket energi på att förstöra för andra, ja det är helt enkelt avundsjuka, , tur att din blogg är kvar.

 8. Men åh så tråkigt, jag som nybörjare har funnit så mycket glädje i att titta på alla fina mästerverk och att kunna få ställa mina alla okunniga frågor och få fina svar.

  Dock förstår jag, man ska inte lägga en massa energi på sådan som bara tar men inte ger något. Då blir man till slut dränerad.

  Jag förstår mig inte på all denna avundsjuka, för det är det det handlar om. Jag var på en Boostday häromdagen och där pratade Ebba Lindsö om att vi tjejer ska stötta varandra och bygga en mur omkring oss, som alltid är stark när det blåser. Så gör männen, och därför blir de starka och framgångsrika. Varför ska vi tjejer alltid vara avundsjuka om någon annan gör något bra. Vi borde vara stolta över varandra i stället.

  Jag vill citera Madeleine Albrigth, precis som Ebba Lindsö gjorde häromdagen.
  ”There is a special place in hell for women who don´t help other women”.

  En stor nätkram till dig med förhoppning om att bloggen kommer att leva så att vi kan få läsa om och se dina skapelser här.

 9. Tråkigt, men fullt förståeligt! Det har varit en stor glädje att gå in och hitta inspiration få idéer och tips och svar på frågor man har haft. Tyvärr är det ju som du säger, kommentarerna som har haglat emellanåt både varit påhopp och kränkande :(

  Hoppas att du har kvar din vanliga blogg i alla falla så att man kan följa dina skapelser den vägen

  Kram

 10. Men VAD! Hjälp vad ledsen jag blir. Jag kanske är både blåögd och blind, men inte trodde jag att detta förekom! Vuxna människor! Jag hoppas att du gör det som är rätt för Dig och önskar dig allt gott. Vill samtidigt passa på och tacka för alla fina bilder och all inspiration jag fått genom dig./ Katarina

 11. Kärlek till dig med vännen! <3 Så trist att se hur det blir ibland, kritik är i mina ögon hra när den är konstruktiv men det är det minsta man kan säga att dessa påhopp är. Vi får bita ifrån bättre när sådant sker!
  Hoppas vi ses i något sammanhang snaet :-)

  Kramar <3

 12. Hej och tack för en jättefin blogg! Tråkigt att vissa människor måste förstöra för oss andra. Jag undrar om någon vet om andra facebook-grupper på baktemat? Framför allt praliner och cake pops är jag intresserad av.

 13. Mycket bra initiativ med bloggkärleken 😀
  dock synd att vissa människor ska vara så pass elaka och skriva hemska saker både på facebook och på bloggar. Jag förstår att fb-sidorna försvinner, även om jag kommer sakna dom. Jag hoppas verkligen att det inte blir så tungt för dig att du slutar blogga oxå. Styrkekramar <3

 14. Tycker din blogg är helt UNDERBAR!!! Hittar massa fina tipps, ideer och inspiration!! :)
  Tråkigt att det måste finnas sådana avundsjuka och tråkiga människor! Låt dom inte trycka ner dig bara för att du är DUKTIG på det du gör och lika duktig på att ge INSPIRATION för oss andra!! Kraaaaam

 15. Söta fina Lisa, vad glad jag blir för dina ord! Det är så tråkigt att sidorna ska stängas men jag förstår dig absolut, tråkigt att det ska behöva bli så. En mycket bra idé var det här iaf och jag ska absolut sprida lite blogg kärlek vidare:-)! Kram på dig <3
  /Sofia, Kreativa Bakverk

 16. Så tråkigt när avundsjuka lyckas förstöra för så många andra. Jag kommer kika in på din hemsida i fortsättningen <3

 17. Åh, Lisa! Vad du är underbar!
  Först och främst världens varmaste kram och TACK för de fina orden! Vad glad jag blir. Kul att veta att jag var en utav de första bakbloggarna du följde! Det gör mig så glad!¨

  I övrigt blir jag ledsen, förtvivlad och rent ut sagt lite förbannad när jag läser ditt inlägg, men bara för att jag INTE kan förstå hur folk kan hålla på.
  Det finns verkligen mycket näthat! Varför?
  Och det där med att bli anmäld till Livsmedelsverket, det är ju bara löjligt… Vi som mat/bakbloggar (de flesta i alla fall, kan jag tänka mig) har ju givetvis koll på vad och vilka regler som gäller på våran ort! Min enda tanke är att det måste finnas mycket avundsjuka och bitterhet bakom! Varför gör man annars en sådan grej? Blir jäkligt arg på sånt. Men som tur är har jag dock inte varit med om något liknande, och skönt är väl det.

  Jag ska verkligen försöka ta tag i detta och sprida lite positiv energi vidare på min blogg :-) Jag har ju ”äntligen” kommit igång igen efter en väldigt intensiv bak- och bloggtorka. Försöker förbättra mig men samtidigt vill jag alltid finnas där för mina barn och ha tid för dem :-) Det är trots allt viktigare än alla tårtor och cupcakes i världen :-) <3

  Massa kramar!!!
  Stå på dig min vän! <3

 18. FINT skrivet. BRA gjort. SYND att du har fått ta bort något som du lagt tid och kärlek på att göra.
  Jag som lärare på Bageri Programmet har pratat om din blogg, om inspiration. Vi pratar om LIKABEHANDLING RESPEKT och att visa omtanke och att säga något fint till någon var dag. Helst till någon som inte är ens närmsta vän, utan någon som behöver en liten ljusglimt i vardagen.
  Pay it forward. LOVE revolution.

 19. Riktigt bra skrivet!
  Jag tror (tyvärr) att vi flesta varit med om dessa elaka kommentarer i bloggarna. Jag har fått så mycket skit att det till slut blev en polisanmälan. En annan blogg blev nästan som ett forum för skitsnack om mig. Mindre kul, kan man ju säga. :(

  Jag förstår inte vad man får ut av att sitta bakom en skärm och häva ur sig massa elakheter, det sårar mer än folk verkar tro.

  Jag vill gärna gå med i din grupp, om möjligheten finns :)

 20. Pingback: Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Blog Love, Pay it Forward!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *